Śledzie pod pierzynką ze śmietany z jabłkiem

Zimne, kruche śledzie pod białą pierzynką ze śmietany, to jedno z moich ulubionych dań! Delikatnie kwaśny, świeży bukiet, chrupiące kawałeczki cebulki i konserwowych ogórków dodające pikantnej nuty, słone kawałki śledzia i puszysta śmietana, która wszystko otula delikatnym, aksamitnym smakiem… Choć uwielbiam kuchnię włoską, a moim konikiem są różnego rodzaju pasty, makarony i sosy, zwłaszcza te z owocami morza, to jednak od czasu do czasu tęsknię za tym prostym, wyrazistym śledziem w śmietanie, którego najchętniej przyrządzam sama, a przepis wygląda tak:

Składniki:
25 dag śledzi, najlepiej matjasów
1 duża cebula,
1 duże kwaśne jabłko,
6 ogórków konserwowych
1 duża śmietana 18%
majonez dekoracyjny Winiary
Przyprawy: cukier, biały pieprz, ocet lub sok z cytryny
Przygotowanie śledzi:
Aby danie miało delikatny i niezbyt zdominowany przez śledzie smak, rybę należy opłukać, następnie zalać wodą i moczyć przez kilka godzin, ponownie opłukać i osuszyć. Filety śledziowe kroimy w około 2 centymetrowe kawałki, skrapiamy je sokiem z cytryny lub octem i przyprawiamy pieprzem. Tak przygotowane śledzie odstawiamy, aby nabrały smaku i skruszały. Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę, drobno kroimy również cebulę, a ogórki w plasterki. Śmietanę łączymy z majonezem według uznania – zwykle na kubek śmietany dodaję 3 – 4 łyżki majonezu, sos doprawiamy do smaku cukrem i ewentualnie białym pieprzem. Śledzie można ułożyć na głębokim półmisku i zalać je śmietaną, lub po prostu wymieszać tak jak sałatkę. Najlepiej odstawić danie do lodówki na kilka godzin, by smaki dobrze się połączyły i podawać je mocno schłodzone. Propozycja – przepis ten można modyfikować, na przykład dodając zamiast jabłka gruszkę – sałatka uzyska nieco inny, ale równie dobry smak!

Jeśli podoba Ci się ten artykuł, podziel się nim ze znajomymi! Diggnij StumbleUpon del.icio.us Google Yahoo! Reddit

Powiązane wpisy